Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

Arbeidsburo
 Salarisindicatie
 
Academicsearch
Arena Personal
Adecco 
Andersson-korn
Compare
CS Jobb
Hamhan
ITjobb
Jobbdirekt
Jobfinder
Jobline
Jobpilot
Kontorsfixarna
Manpower
Medrek
Multimind
Offentliga jobb
Olsten
Poolia
Proffice
SJR
Stepstone
Topjobs
 
Högskoleverket

 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

 
Baan  
Het handigst is om alvast een baan te regelen voordat je gaat emigreren. Voordeel hiervan is dat je een huis kunt zoeken in de buurt van je baan en dat je alvast een verblijfsvergunning aan kunt vragen vanuit Nederland. Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd even makkelijk. Vaak worden sollicitatiebrieven niet beantwoord of dien je meerdere keren naar Zweden op en neer te reizen voor een volgende sollicitatieronde.
De andere mogelijkheid is om eerst een leuke woonomgeving uit te zoeken en daarna via de kranten of het arbeidsbureau naar een baan op zoek te gaan. Het voordeel hiervan is dat je sneller naar Zweden kan verhuizen, je zit dichter bij verschillende arbeidsgevers om je gezicht te laten zien en je woont op jouw favoriete plek. Het nadeel hiervan is echter dat je niet direct een baan hebt en je dus een financiële buffer nodig dient te hebben om de eerste tijd te overleven. Plus dat er een kans bestaat dat de baan die je zocht niet bij je in de buurt te vinden is.

Salarissen
De salarissen liggen in Zweden een stuk dichter bijeen dan in Nederland. Met een modaal salaris verdien je in Zweden ongeveer 21.500 SEK waarvan je na aftrek van de gemeentebelastingen ongeveer 16.000 SEK overhoudt. Vakantiegeld wordt uitegekeerd als je de betreffende dagen opneemt en niet zoals in NL in een keer aan het begin van de zomervakantie. Vakantiegeld bedraagt ca. 0,8% van het maandsalaris. Met een modaal salaris levert je dit dus 172 SEk per dag op. Op de site van de Arbetsförmedlingen kun je door het zoeken naar een bepaald beroep een bijbehorende salarisindicatie vinden.

Arbeidsbureau / Uitzendbureau
Uiteraard zijn er ook in Zweden verschillende mogelijkheden om te zoeken naar een baan. Via de links aan de linkerkant van deze pagina kun je direct naar de diverse banenafdelingen van de grote kranten en een aantal uitzendbureaus. De meest voor de hand liggende oplossing (met waarschijnlijk het grootste banenaanbod) is het arbeidsbureau (Arbetsförmedlingen/AMS). Op deze site kun je op drie manieren naar een baan zoeken: via een beroep (yrke), via een gemeente (kommun) en via een bedrijf (företag). Allereerst ga je op de site van de AMS linksboven naar "Söka jobb" en daarna naar "Platsbanken". Hier kun je de drie verschillende mogelijkheden aanklikken: "Via yrke" en daarna kies je jouw "Yrkesområde" (beroepsgebied), "Via kommun" en daarna kies je eerst de "Län" (provincie) en daarna de "Kommun" waar je zou willen werken of "Via företag" en hier kun je de naam van het bedrijf invullen waarbij jij graag zou willen werken.
Uiteraard moet je niet vergeten dat net als in Nederland niet alle bedrijven via het Arbeidsbureau hun banen bemiddelen.

Sollicitatiebrief en CV
Om je te helpen bij het opstellen van een sollicitatiebrief of een curriculum vitea (meritförteckning) heb ik een aantal voorbeelden van de site van de Arbetsförmedlingen geplukt. De documenten zijn in pdf-formaat :

Sollicitatiebrief Susanne CV Susanne
Sollicitatiebrief Anna CV Anna
Sollicitatiebrief José CV José
Sollicitatiebrief Tomek CV Tomek
Sollicitatiebrief Maria  
Open sollicitatiebrief Said  
   
Vragen die je kunt verwachten op een sollicitatiegesprek

De tips die ze in het algemeen geven om te zorgen dat je goed voor de dag komt en zorg draagt dat je ook daadwerkelijk antwoord krijgt, verschillen niet met de te ondernemen acties die je in Nederland zou gebruiken.
Handige boeken voor degene onder ons die het solliciteren verleerd zijn:


Diploma

Soms is het nodig om een Nederlands diploma te laten beoordelen. Dit gebeurt door Högskoleverket , die beoordeelt welke overeenkomsten er zijn tussen jouw diploma en een Zweedse tegenhanger. Högskoleverket beoordeelt alleen opleidingen die twee jaar of langer duren. Deze dienst is gratis en wellicht kan je toekomstige werkgever je hierbij behulpzaam zijn. Je dient een aanmeldingsformulier (en voor leraren ) in te vullen en op te sturen naar Högskoleverket, Avdelningen för bedömning av utländsk utbildning, Box 7851, 103 99 Stockholm, vergezeld van kopieën van de volgende stukken:

  • je examenbewijs in de originele taal

  • vakkenomschrijving met cijferlijst met het aantal behaalde studiepunten/-uren in de originele taal en vertaling van de hele opleiding (inclusief propedeuse)

  • persoonsbewijs met persoonsnummer. Als je deze nog niet in het bezit hebt voldoet een paspoort (eventueel samen met je aanvraag voor een verblijfsvergunning)

  • trouwakte of ander bewijs wanneer je naam op het diploma verschilt van je huidige naam

Deze stukken dienen "Vidimerade kopior" te zijn: dit betekent dat een bevoegd persoon van de opleiding of een andere instantie middels een handtekening en een stempel kenbaar maakt dat de kopieën daadwerkelijk van de originele stukken genomen zijn.
Ook dienen deze stukken vertaald te zijn door een bevoegd vertaler in een van de volgende talen: Deens, Duits, Engels, Frans, Noors, Spaans of Zweeds.

Het laten overzetten van een diploma is niet in alle gevallen noodzakelijk, omdat wellicht anderen je al voor geweest zijn. Högskoleverket heeft een database met alle al door hun beoordeelde diploma´s en als er al een soortgelijk als jouw diploma tussen zit bespaar je dus de hele overzetprocedure.

Onderstaand een lijst met een aantal beroepen die gelegitimeerd zijn in Zweden. Hiervoor heb je dus een aparte legitimatie nodig om in Zweden dit beroep te kunnen uitoefenen. Ook in deze lijst staan de adressen waar je een legitimatie aan moet vragen. Op hun betreffende website staat ook vermeld wat je daarbij in moet leveren.

Beroep Instantie
Advokat Sveriges Advokatsamfund
Box 27321
102 54 Stockholm
tfn: 08-459 03 00
fax: 08-660 07 79
e-post: info@advokatsamfundet.se
webbplats: www.advokatsamfundet.se
Lärare inom det offentliga skolväsendet Högskoleverket
Box 7851
103 99 Stockholm
tfn:08-5630 8500
fax:08-5630 8650
e-post: hsv@hsv.se
webbplats: www.hsv.se
Flygtekniker Luftfartsverket
601 79 Norrköping
tfn: 011-19 20 00
fax: 011-19 25 75
e-post: luftfartsverket@hk.lfv.se
webbplats: www.lfv.se
Revisor Revisorsnämnden
Karlavägen 104
Box 24014
104 50 Stockholm
tfn: 08-783 18 70
fax: 08-783 18 71
e-post: rn@revisorsnamnden.se
webbplats: www.revisorsnamnden.se
Räddningsledare, brandskyddskontrollant Räddningsverket
651 80 Karlstad
tfn: 054-10 40 00
fax: 054-10 28 89
e-post: srv@srv.se
webbplats: www.srv.se
Sjöingenjör, sjökapten, fartygsbefäl klass II-VIII, maskinbefäl klass II-VI Sjöfartsverket
601 78 Norrköping
tfn: 011-19 10 00
fax: 011-10 19 49
e-post: sjofartsverket@sjofartsverket.se
webbplats: www.sjofartsverket.se
Apotekare, arbetsterapeut, audionom, barnmorska, biomedicinsk analytiker, dietist, logoped, läkare, optiker, ortopedingenjör, psykolog, psykoterapeut, röntgensjuksköterska, sjukgymnast, sjukhusfysiker, sjuksköterska, specialistsjuksköterska, receptarie, tandhygienist, tandläkare, tandsköterska Socialstyrelsen
106 30 Stockholm
tfn: 08-55 55 30 00
fax: 08-55 55 34 20
e-post: socialstyrelsen@sos.se
webbplats: www.sos.se
Veterinär Jordbruksverket
551 82 Jönköping
tfn: 036-15 50 00
fax: 036-19 05 46
e-post: jordbruksverket@sjv.se
webbplats: www.sjv.se
Trafiklärare Vägverket
781 87 Borlänge
tfn: 0243-750 00
fax: 0243-758 25
e-post: vagverket@vv.se
webbplats: www.vv.se
Universitetslärare Ingen behörig myndighet. Universiteten och högskolorna bedömer behörigheten vid anställning.

 

 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

 



 
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer