Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

Zweedse douane

Jacobs Verhuizingen Jacobs Verhuizingen
De Jong Verhuizingen
Erkende verhuizers
Verhuisbericht
Verhuisdozen

 RDW
Bilprovningen
Transportstyrelsen

Jordbruksverket

 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

 
Verhuizing
Verhuizen naar Zweden vanuit Nederland is geen enkel probleem. Zolang je je goederen als persoonlijke inboedel over de grens meeneemt is er geen limiet aan wat je in mag voeren en hoef je niets aan te geven aan de grens. Alleen voor dieren, wapens, levensmiddelen en planten kan een uitzondering gemaakt worden. Informeer hiervoor bij de Zweedse douane . Meestal is het echter geen enkel probleem

Het blijft altijd een grote kostenpost om te gaan verhuizen. De één vindt het daarom goedkoper om zelf te verhuizen, een ander laat het liever helemaal over aan een ander. Voor beide opties zijn voor- en nadelen te verzinnen.

Zelf verhuizen
Een aantal voor- en nadelen om zelf te verhuizen is bijvoorbeeld:
- vaak goedkoper
- je kunt alles in je eigen tempo doen
- gezelliger met vrienden
- meer voorbereiding
- meer belasting voor je eigen lichaam
- kost veel meer tijd (vooral het inpakken)
- moeilijk om de verhuizing zelf te verzekeren

Er zijn verschillende mogelijkheden om zelf te verhuizen. De meest voor de hand liggende is natuurlijk om iemand te charteren met een groot rijbewijs en een vrachtwagen te huren.

De meesten onder ons verhuizen echter met een verhuisbedrijf. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in internationale verhuizingen en die kunnen je heel wat verhuisgeregel ontnemen. Als je niet aan een bepaald tijdstip gebonden bent loont het misschien wel om je verhuizing te regelen middels een zogenaamd combitransport. Het verhuisbedrijf rijdt dan met twee (of meer) huisraden tegelijkertijd naar Zweden, waardoor de vervoerskosten gedrukt kunnen worden.

De Jong Verhuizingen

Verhuistips om te besparen

1. Regel tijdig een verhuizer
Je verhuizing kan voordeliger worden uitgevoerd als de verhuizer tijdig op de hoogte is en jouw verhuizing eventueel kan combineren. Bovendien kun je op eigen tempo alvast veel zélf doen.

2. Vraag meerdere offertes aan
Selecteer bewust de internationale verhuizer en vergelijk de aanbiedingen goed.

3. Pak zelf zoveel mogelijk in (en uit)
Vraag de verhuizer vooraf om het speciale verhuismateriaal, zoals verhuisdozen, garderobedozen, stickers, bubbels, etc. Tijdens het inpakken kun je selecteren wat je meeneemt. Begin er tijdig mee: er gaat meer tijd inzitten dan je denkt. Overigens, de meeste verhuisbedrijven zullen in geval van het zelf inpakken van breekbare of zeer waardevolle spullen dit niet verzekeren. Voor overige inboedelzaken zoals kleding, boeken, etc zal dit niet het geval zijn. Om hiervan zeker te zijn, kun je dit het beste met de individuele verhuizer bespreken.

4. Selecteer bewust wat je laat verhuizen
Neem alleen mee wat nodig is; voor alles betaal je een vergoeding. Neem ruim de tijd om 'een opruiming' te houden. Hier is veel te besparen. Als je daarna een typisch Zweedse "loppis" (veiling) houdt komt je al een eind op weg in de verhuiskosten.

5 . Demonteer zelf de grote meubelen
Grote meubels (kasten, bedden) kunnen vanwege de beperkte ruimte vaak niet in een stuk vervoerd worden. Zelf demonteren spreekt meestal voor zich of is mogelijk met een gebruiksaanwijzing. Markeer de losse onderdelen met stickers om montage later makkelijk te maken. Bewaar schroeven, bouten en sleutels in een envelop of plastic zakje en daarna alles bij elkaar in een groot blik in de handbagage.

6. Regel hulp
Maak met de verhuizer afspraken over meehelpen tijdens de verhuizing. Je bespaart hierbij direct.

7 . Lever goederen zelf aan bij de verhuizer
Vooral bij het verhuizen van enkele goederen (dus geen hele inboedel) of een beperkte inboedel is het mogelijk om zelf aan te leveren bij de opslaglocatie van de verhuizer.

8. Laat leveranciers nieuwe goederen aanleveren bij de verhuizer
Indien je bijvoorbeeld bij een meubelzaak in Nederland meubelen koopt voor je huis in het buitenland, laat de winkel de meubels dan in verpakking afleveren bij de opslagruimte van de verhuizer. Dat bespaart dubbel werk en dus kosten!

9. Neem zelf goederen mee
Het kan zijn dat je regelmatig de nieuwe woning bezoekt tijdens vakanties alvorens deze wordt afgeleverd. Vergeet dan niet alvast zaken mee te nemen. Zeker naar Zweden kan het interessant zijn om hiervoor een grotere auto mee te nemen.

10. Overweeg tijdelijke opslag van goederen bij de verhuizer
Het kan interessant zijn om je huis sneller te verkopen. U kunt de goederen vervolgens veilig voor korte of langere periode bij de verhuizer of bij een opslagbedrijf als bijvoorbeeld Safestorgae opslaan. Ook als je nieuwe huis nog niet klaar is of als je nog niet uit Nederland weg kan, biedt dit uitkomst. Natuurlijk kun je vervolgens beslissen om de inboedel in gedeelten te laten afleveren bij het nieuwe huis.
(Bron: aangepaste tekst van www.internationaalverhuisadvies.nl)

Auto uitvoeren en in Zweden invoeren

De uitvoer in Nederland
Wanneer je als geregistreerde eigenaar/houder jouw voertuig wilt uitvoeren naar Zweden, moet je ervoor zorgen dat de registratie in Nederland wordt beëindigd. De volledige handleiding hiervoor is hier te lezen.
Als eerste meld je de uitvoer aan bij één van de RijksDienst voor het Wegverkeer-kantoren. Voor uitvoer ga je naar een RDW-keuringsstation of naar de balie van de RDW in Veendam. Je hebt hierbij nodig:
•  een geldig legitimatiebewijs
•  deel II en het overschrijvingsbewijs (of kopie deel III) van het kentekenbewijs
De RDW-medewerker vraagt je om een 'uitvoerverklaring' in te vullen.
Dit overhandig je met de de kentekendocumenten aan de medewerker. Ook de kentekenplaten lever je in. Na controle krijg je van de medewerker:
•  een uitvoerverklaring in tweevoud: het origineel (wit) en een kopie (de groene doorslag). Deze uitvoerverklaring is het enige bewijs dat jouw voertuig officieel voor uitvoer is aangemeld in de kentekenregistratie en dat je niet langer aansprakelijk bent voor de voertuiggebonden verplichtingen (APK-keuring, WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting, het voeren van de juiste kentekenplaten).
•  het gestempelde deel II van het kentekenbewijs

Heb je de auto of motor gekocht en nog niet op jouw naam laten zetten, dan vindt de tenaamstelling plaats op het moment dat je het voertuig bij de RDW aanmeldt voor uitvoer. Denk erom dat je de groene doorslag van de uitvoerverklaring aan de verkoper geeft. Het is voor hem het bewijs van de beëindiging van de registratie op zijn naam.
Op het moment dat de uitvoer door de RDW wordt geaccepteerd, vervalt de geldigheid van het kentekenbewijs. Je mag dan met jouw voertuig geen gebruik meer maken van de openbare weg, tenzij je een zogenaamd uitvoerkenteken aanvraagt.

Bij de aanmelding van uitvoer kun je aangeven of je nog met het voertuig gebruik wilt maken van de openbare weg of dat het voertuig op een trailer wordt vervoerd. Als je van de openbare weg gebruik maakt, heb je een uitvoerkenteken nodig. De RDW geeft direct bij de aanmelding van de uitvoer het uitvoerkenteken af. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Het uitvoerkenteken is 14 dagen geldig. Zorg ervoor dat het voertuig in die periode verzekerd is en dat het APK-goedgekeurd is.

Mis je (delen van) het kentekenbewijs van het voertuig dat je wilt uitvoeren, dat zul je in enkele gevallen een vervangend kentekenbewijs of vervangende delen moeten aanvragen, voordat de uitvoer geregeld kan worden. Bij het ontbreken van deel I moet een nieuw kentekenbewijs worden aangevraagd ingeval je het voertuig naar Zweden uitvoert. Dit deel heb je namelijk nodig bij de douane. Bij het ontbreken van deel II moet altijd een nieuw kentekenbewijs worden aangevraagd. Ontbreekt het overschrijvingsbewijs (kopie deel III), dan moet of een nieuw kentekenbewijs worden aangevraagd of de geregistreerde eigenaar tekent een verklaring van vermissing op de uitvoer-verklaring. In het laatste geval zal de geregistreerde eigenaar dus alsnog bij de RDW moeten verschijnen indien hij niet de aanvrager van de uitvoer-verklaring is.

De op het voertuig aanwezige kentekenplaten moeten worden ingeleverd. Indien 1 of beide platen ontbreken dan moet de aanvrager eveneens een verklaring van vermissing tekenen op de uitvoer-verklaring.

Bij de douane in jouw regio doe je nadat je de RDW hebt bezocht een zogenoemde 'aangifte ten uitvoer'. Voor de aangifte van uitvoer heb je nodig:
•  het origineel (wit) van de uitvoerverklaring
•  de delen van het kentekenbewijs die niet zijn ingenomen (deel I en het afgestempelde deel II)
Bij het douanekantoor vul je het aangifteformulier in. Met dit formulier meld je je op het 'kantoor van uitgang'. Dit is het douanekantoor in de plaats waar het voertuig de Europese Unie verlaat. Dit kan in Nederland zijn, maar ook in een ander land van de Europese Unie.

Het handigst is het echter om deze uitschrijving vanuit Zweden te regelen. Je moet dan wel zorgen dat je autoverzekering nog een paar maanden doorloopt. Je hebt dan alle tijd om in Zweden je auto door de keuring heen te slepen.

Als het voertuig dat u wilt uitvoeren al in het buitenland is, kunt u de Nederlandse registratie schriftelijk vanuit het buitenland beëindigen. Alleen de geregistreerde eigenaar/houder van het voertuig kan dit doen door een verzoek naar de RDW in Veendam sturen.
Samen met het schriftelijke verzoek moet u de volgende zaken meesturen:
- een document (fotokopie) met een verklaring van een officiële, registrerende buitenlandse instantie of een kopie van het nieuw afgegeven buitenlands kentekenbewijs;
- een kopie van een geldig legitimatiebewijs.

Invoeren in Zweden
Als je een voertuig invoert in Zweden krijg je te maken met een aantal invoer- en registratieprocedures. Je zult een aantal zaken moeten regelen, voordat je er met jouw auto of motor op de weg zult mogen komen.

Allereerst een waarschuwing: als je een auto meeneemt die jonger is dan 6 maanden OF die minder dan 6000 kilometer heeft gereden wordt deze als nieuw beschouwd. Je bent dan verplicht om binnen 35 dagen aangifte te doen en een 25% van de waarde aan belasting te betalen.
Ook caravans en aanhangers moeten worden gekeurd.

De volgende stappen dien je te ondernemen:
1.Registreer je persoonnummer bij Transportstyrelsen. Hierna dien je v
ia Transportstyrelsen een formulier (Ursprungskontroll) in te vullen en deze samen met de Nederlandse registreringsbewijzen en (een kopie van het) aankoopbewijs op te sturen. Hiermee wordt dan bekeken of de auto al dan niet gestolen is. Kosten hiervoor bedragen 700 kronen bij het registreren van de auto als "eget bruk".
2. Maak daarna zo snel mogelijk een afspraak bij een keuringsstation (bijvoorbeeld een van de Bilprovningen ). Let wel dat niet alle stations een registreringsbesiktning uitvoeren. Je kan hiervoor bellen, maar ook online een afspraak maken. Hier wordt je auto aan een controle onderworpen. Het is van belang om alle technische details paraat te hebben en vooral het gewicht van de auto te weten. Als het mogelijk is kun je het beste een EC-certificaat bij je dealer in Nederland halen, hierin staat dat de auto aan Europese normen voldoet en dat scheelt weer een heel stuk rompslomp bij de keuring. De kosten van deze keuring zijn afhankelijk van het type auto.
3. Als de auto is goedgekeurd wordt er een bericht gestuurd naar Transportstyrelsen , dit is de Zweedse instantie die de registratie uitvoert en jou het registratiebewijs en de kentekenplaten zal versturen. Je krijgt dan eveneens een factuur voor de wegenbelasting.
De kosten hiervan zijn afhankelijk van het gewicht van de auto of bij een nieuwere auto aan de hand van de CO2-uitstoot.
4. Regel hierna een autoverzekering.
5. Daarna moet je je registratie op de site van Transportstyrelsen activeren (je kunt ook bellen via 0771-252525), waarna je een bevestiging hiervan krijgt.

Je Nederlandse rijbewijs is net zolang geldig in Zweden tot de verloopdatum op het rijbewijs. Houd rekening met enige tijd vertraging met het omzetten naar een Zweeds rijbewijs. Dit rijbewijs is overigens wel in een veel handiger (creditcard-) formaat dan een Nederlands en geldt in Zweden vaak ook als identiteitsbewijs door een codestrip achterop het kaartje. Een nieuw Zweeds rijbewijs vraag je aan via Transportstyrelsen. Meer info over deze procedure .

Dieren verhuizen
Gelukkig voor de dierenbezitters onder ons zijn de regels om huisdieren in te voeren veranderd in 2004. Het is nu wat gemakkelijker om huisdieren in te voeren in Zweden. Let op: de onderstaande tekst is alleen voor dieren die als gezelschapsdier gehouden worden, dus niet voor de handel over de grens worden meegenomen. Een huisdier dient ook altijd onder begeleiding van een fysiek persoon te worden ingevoerd, anders wordt deze aangemerkt als handelswaar.

Bedenk voordat je dieren mee gaat verhuizen of het dier niet teveel stress zal ondervinden tijdens de reis en in zijn nieuwe omgeving. Probeer anders, hoe rot het ook is voor jezelf, om het dier een andere bestemming te geven in Nederland.

Op de site van Jordbruksverket staat alles heel uitgebreid vermeld, maar hieronder wordt in het kort beschreven wat de huidige regels zijn voor verschillende diergroepen. Bij sommige diersoorten wordt een maximumaantal aangegeven. Heb je meer dieren van deze soort worden deze aangemerkt als handelsdieren en gelden er andere regels.

Hond en kat
Het is verboden om:
- welpen en kittens vanuit Nederland en België in te voeren
- meer dan vijf honden en katten in te voeren
- dieren mee te smokkelen. Hierop staat een boete en gevangenisstraf, plus dat je dier in quarantaine geplaatst wordt. Kun je dit niet betalen wordt het dier afgemaakt.
- agressieve honden in te voeren. Hieronder worden verstaan honden die een extreme vechtlust hebben, moeilijk in toom te houden zijn, snel geïrriteerd zijn en bijten en die ervaring hebben met het aanvallen van mensen of andere dieren. Er is geen verbod op bepaalde rassen.
- rassen die gekruist zijn met wilde dieren. Deze moeten dan minstens 5 generaties verder zijn om te mogen worden ingevoerd. Voorbeelden zijn Saarlose wolfshond, Tjechische wolfshond, bengaalkat, Savannah-kat en Chaussie-kat.

Voor invoer van hond en kat vanuit een EU-land gelden de volgende regels :
- het dier moet een Identificatiemerk hebben (tatoeage of chip)
- het dier moet een rabiësprik hebben gehad en minstens 120 dagen daarna tot uiterlijk een jaar dient er een controleprik plaats te vinden om te testen of het dier voldoende antistoffen heeft aangemaakt. Voor dieren jonger dan 1 jaar, grote rassen, hard trainende honden en dieren die kort geleden ziek waren hebben grotere kans dat een tweede rabiësprik nodig is om de benodigde hoeveelheid antistoffen te behalen. Deze tweede prik kan een maand na de eerste gegeven worden. Al met al moet je hier dus op tijd (in ieder geval ruim vier maanden voor de verhuizing) mee beginnen.
- zo laat mogelijk, maar binnen 10 dagen voor de verhuizing, dient het dier een ontwormkuur te ondergaan, welke nogmaals herhaald dient te worden 10 dagen na de verhuizing. Vraag hiervoor dus extra pillen mee aan de dierenarts.
- het dier moet een eigen paspoort hebben, waarin de dierlijke kenmerken, ID, vaccinaties, uitslagen van de bloedproef, ontwormkuur en andere medicijnen dienen te staan.
-laat het dier invoeren bij het passeren van de grens. Vaak wordt hier heel makkelijk over gedaan, dus niets om je zorgen over te maken.

Bovendien moeten honden direct na invoer aangemeld worden in het Centrale Hondregister .

Paarden
Binnen 48 uur voor het transport dient een gezondheidsverklaring afgegeven te worden door een erkend dierenarts welke vervolgens 10 dagen geldig is, maar gedurende 6 maanden te bewaren. Voor paarden geldt dat ze in het bezit moeten zijn van een dierenpaspoort, waarin de dierlijke kenmerken, ID, medicijnen en vaccinaties in vermeld staan. Als het verwachte transport langer zal duren dan 8 uur zal een reisplan opgesteld moeten worden door de transporteur, welke vervolgens goedgekeurd en ondertekend door de dierenarts moet worden.

Aquariumvissen
Voor aquariumvissen gelden beperkte invoerregels. U dient zich te registreren als importeur (kosten 500 SEK).
Indien u verder fokt met de vissen dienen deze ook in het bezit te zijn van een gezondheidsverklaring en aangemeld te worden via TRACES. Meer info

Vogels
Er wordt verschil gemaakt tussen kooivogels en pluimvee.
- Maximaal vijf vinken (waaronder kanaries), parkieten, nymfparkieten en halsbandparkieten mogen ingevoerd worden als ze langer dan 6 maanden in je bezit zijn. Zijn het er meer of heb je ze korter dan 6 maanden in je bezit dien je een invoertoestemming aan te vragen bij Jordbruksverket.
- Om pluimvee in te voeren moet je geregistreerd staan als importeur. Deze registratie kost 500 kronen en geldt voor een jaar. Meer info
.
- Roofvogels zijn absoluut niet in te voeren in Zweden en mogen ook niet door privépersonen gehouden worden.
- Postduiven dienen ook een invoertoestemming te hebben. Meer info .

Konijnen
Je mag maximaal vijf konijnen in voeren die je of vanaf de geboorte of minimaal 6 maanden in je bezit moet hebben. Meer info
.

Andere knaagdieren
Je mag maximaal (totaal) vijf andere knaagdieren zoals muizen, ratten, hamsters, cavia´s of chinchilla´s. Meer info
.

Tamme fretten
Voor fretten geldt dat zij een niet ouder dan drie maanden rabiësprik hebben gehad, maar ook wordt geadviseerd om deze in te enten tegen welpenziekte. Het dier moet in het bezit zijn van een ID (chip, tatuering) en een dierenpaspoort, waarin de dierlijke kenmerken, ID, medicijnen en vaccinaties in vermeld staan.
Meer info .

Reptielen en kikkers
Je mag maximaal vijf kikkers, slangen, hagedissen of schildpadden in voeren die in gevangenschap geboren zijn.
Meer info .

Ook voor boerderijdieren als paarden, koeien, varkens, geiten en schapen gelden er aparte regels. Meer info op de site van Jordbruksverket ..

 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

  
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer