Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

Hemnet
Bovision
BytaLya

Hyresgästförening

Hulp bij uw huisaankoop


 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

 
De meesten die voor de liefde naar Zweden emigreren zullen niet het probleem hebben om te zorgen voor een dak boven hun hoofd.
Alhoewel probleem...het is hartstikke leuk om iedere avond de huizensites af te struinen om te kijken of er iets van je gading bij zit. Smikkelen bij de enorme lappen grond die bij het huis horen of om de enorme lage prijzen in sommige delen van het land of plannen dat het net buiten de stad toch een stuk rustiger en goedkoper kopen is.

Het is in ieder geval goed om van te voren een prioriteitenlijstje te maken wat je van een nieuwe woning verwacht, want alles heeft natuurlijk ook zijn voor- en nadelen. Wonen op het platteland is heerlijk rustig, maar vergt veel reistijd naar je werk of voor de boodschappen en vaak hebben ze niet alles voorhanden in het dichtstbijzijnde dorpje en dien je naar de stad te rijden. De titel grootgrondbezitter is iets wat velen van ons ook aanspreekt, maar vergeet niet dat het hebben van een stuk bos of akkerland heel veel van je tijd vergt om aan je onderhoudsplicht te voldoen. Als je een huis koopt tegen andermans bos aan kun je hier ook in wandelen en heb je er verder geen onderhoud aan. Informeer echter goed of dit bos niet op de nominatie staat om binnenkort gekapt te worden. Een kast van een huis vergt ook meer onderhoud en daar komen veel kosten en manuren bij kijken. Een afgelegen huis is heerlijk, maar red je het ook als de toegangsweg ondergesneeuwd is en is zo afgelegen ook leuk voor de kinderen en als je even een boodschapje bent vergeten.
Het is ook handig om te bepalen of je eerst wilt huren tot je een vaste baan hebt gevonden of direct wilt kopen en dan gaan zoeken naar een baan. Let dan op het feit dat huizen op het platteland vaak een aantal jaren te koop kunnen staan, zodat het dan moeilijk wordt om je huis te verkopen als je een baan vindt in een ander deel van het land. Bedenk ook wat voor verwarming, riolering of watervoorziening je wilt hebben, hoeveel kamers, bijgebouwen of land wil je hebben, etc. En natuurlijk welke prijs je er voor wilt neerleggen.

In ieder geval is de ligging van je nieuwe huis het belangrijkst. Het huis zelf kan je veranderen, maar de ligging niet. Voor sommigen is het doorslaggevend om de reisafstand naar Nederland in hun beslissing waar in Zweden te gaan wonen mee te nemen. Afhankelijk van je families woonplaats in Nederland zijn de gebieden op de lijn tussen Oslo en Stockholm en daaronder goed in een dag te rijden (maximaal 1500 kilometer).

Huizen uitzoeken is vanuit je luie stoel heel goed te doen. Op Internet staan diverse huizensites waar ook heel vaak foto´s bij worden vermeld. De meest bekende zijn Hemnet en Bovision . Links staat een lijst met meer links naar woningsites en makelaars.

Vervolgens verdient het aanbeveling om een lijst te maken van woningen die je wel aanspreken en vervolgens een afspraak te maken met de diverse makelaars. Sommigen spreken ook Engels of Duits, maar het is altijd een goede binnenkomer om een aantal woordjes Zweeds te praten. De huizenfoto´s op Internet laten altijd alleen maar het leukste van de huizen zien en bijvoorbeeld niet het grote fabriekscomplex wat honderd meter verderop ligt. Het is daarom raadzaam om in ieder geval zelf de sfeer van de omgeving te proeven.  Een aantal keren naar Zweden op en neer reizen is daarom misschien noodzakelijk, maar laat je daardoor niet afschrikken. Je bent immers van plan om hier een tijdje te blijven wonen en een goede keuze is daarom belangrijk.

Huis huren

Eigenlijk is beginnen in een huurhuis het meest ideale om te beginnen in Zweden. Je kunt dan immers vanuit een huurhuis een baan gaan zoeken en de omgeving echt leren kennen. Toch blijkt dit niet de eenvoudigste oplossing te zijn.De meeste gemeenten hebben een eigen woningbedrijf die voornamelijk appartementen in hun aanbod hebben. Je zult hier (bijna) nooit een vrijstaand huis vinden. Deze woningbedrijven zijn te vinden via de website van de gemeente. Om een vrijstaand huis te huren ben je vaak aangewezen op particuliere verhuurders. Deze adverteren hun aanbod vaak op sites als blocket.se en tradera.se (soort van Zweedse Marktplaats). De meeste te verhuren woningen worden echter in het plaatselijke krantje geadverteerd, waardoor het handig is om iemand ter plekke te hebben die het aanbod voor je in de gaten kan houden..

De meeste professionele verhuurders eisen dat je vaste inkomsten hebt, waardoor de meeste emigranten vaak uitkomen op de particuliere markt.

Meer informatie over huren van een huis ..

Huis kopen

De huizen die worden vermeld op de meeste woningsites worden verkocht via een makelaar. De bijkomende kosten worden in Zweden geheel gedragen door de verkopende partij. Je betaalt zelfs geen notariskosten als je besluit het huis te kopen, want de makelaar is in Zweden gerechtigd om dit soort notariële zaken zelf af te handelen. Het kost jou dus niets extra en vaak weet de makelaar ook alles te regelen verzekeringen, aansluiten van de voorzieningen en bankzaken. Het is mijn mening dat de meeste makelaars eerlijk zijn en dus goed te vertrouwen, ook al heb ik de laatste jaren ook daar excessen meegemaakt. Ga dus vooral op je eigen intuïtie af.

De Zweedse huizenverkoop loopt anders dan in Nederland. Je kunt hier geen optie op een huis nemen. Totdat alles rond is heeft de verkoper het recht om ook nog met andere potentiële kopers in zee te gaan. Huizen worden ook vaak voor een te lage prijs aangeboden. De verkoper probeert hierdoor veel kijkers te trekken en hoopt dat geïnteresseerden tegen elkaar op gaan bieden. De verkoper is echter nooit verplicht om een bod te accepteren, zelfs niet als dit hoger ligt dan de vraagprijs. Ook is het niet ongewoon dat wanneer uw bod mondeling geaccepteerd wordt, de verkoper een dag later terugbelt met de mededeling dat hij bij nader inzien toch een hogere prijs wenst te onvangen. Laat je hierdoor niet gek maken en hou je aan je budget. Vaak is er ook een openbare bieding. je weet hierbij niet wat de anderen geboden hebben en beslist de verkoper met wie hij uiteindelijk in zee gaat. Al met al een stuk spannender dan in Nederland.
Ook is het zo dat alle witwaren (wasmachine, droger, koelkasten, vriezer en vaatwasmachine) bij het huis horen. Het kan dus zijn dat je na je verhuizing met dubbele witwaren zit.

In Zweden bestaat ook nog zoiets als een bewoningsrecht (bostadsrätt). Hiermee koop je het recht om in een appartement te wonen wat onder beheer valt van een woningcorporatie/ eigenarenvereniging. Je betaalt dan een bedrag om lid te worden van deze vereniging en vervolgens betaal je iedere maand een afgifte (huur) aan de vereniging. De vereniging moet in een plan hebben vermeld hoe het deze inkomsten gaat besteden aan onderhoud, aflossing, rente en exploitatiekosten van de gebouwen. Sommige bostadsrättföreningen proberen de kosten zo laag mogelijk te houden door zelf de administratie, kleine reparaties en reiniging te verzorgen. Aan een bostadsrätt kleven nogal wat haken en ogen. Zo is het heel belangrijk hoe de vereniging is opgezet en hoe het zijn economie hanteert. Als eigenaar van een bostadsrätt heb je in ieder geval één stem binnen de vereniging om zelf mee te bepalen hoe de koers wordt. Er worden zelfs cursussen gegeven hoe je om moet gaan met een bostadsrätt. Overkoepelende organisaties zijn HSB , Hyresgästföreningen , Riksbyggen en SBC .

Meer informatie over kopen van een huis ..
Meer informatie over bostadsrätt ..

Je hebt als koper van het huis ook de plicht om een bezichtiging van het huis uit te voeren. Dit kun je zelf doen, maar ook uit laten voeren door een erkend besiktningsman. De kosten hiervoor verschillen nogal door het hele land, maar de makelaar kan je hier meer over vertellen. Vaak wordt dit gedaan door een inspecteur van de verzekeringsmaatschappij, maar er zijn ook instanties die zich hierin hebben gespecialiseerd, bijvoorbeeld Husbesiktningsgruppen  of Anticimex . Laat altijd een lijst ondertekenen door de verkoper met de hem bekende gebreken aan het huis.
Hussvamp in de kelder is geen pretje...
Vaak is zo´n lijst al bekend bij de makelaar als je het huis gaat bezichtigen. Officieel moet een bezichtiging plaats vinden op de dag van overdracht, maar het kan in sommige gevallen raadzaam zijn om dit al eerder te laten plaatsvinden zodat je misschien nog wat van de prijs af kan halen of kan besluiten om het huis helemaal te laten vallen. Je betaalt dan natuurlijk wel de kosten van een bezichtiging, maar dat is altijd beter dan dat je het huis hebt gekocht en later blijkt dat de hele fundering onder de hussvamp zit. Een bezichtiging kost ongeveer SEK 7000, maar verschilt nogal eens per uitvoerende instantie. Een bezichtiginginstantie kijkt onder andere naar de staat van de vensters, façade, grond om het huis, dak, zolder, kruipruimte, kelder en de natte ruimtes. Er wordt echter niet gecontroleerd op de aanwezige apparatuur, water- en elektriciteitvoorziening, schoorsteen en eventuele bestemmingsplannen van de gemeente. Hier dien je dus zelf zorg voor te dragen of een aparte deskundige hiervoor in te huren.

Sinds januari 2009 is het eveneens verplicht voor de verkoper om bij de oplevering van een woning een energiedeclaratie op te laten stellen. Zo´n declaratie heet in het Zweeds: energideklaration ..

Officieel is het zo dat bij de verkoop van een huis de betreffende gemeente de optie geboden moet worden om het huis te kopen. Dit gebeurt alleen in gevallen wanneer het grondoppervlak groter is dan 3000 m² of als het onbebouwd terrein is. Dit is echter meer een formaliteit en zal zelden leiden tot het feit dat de koop niet door zal gaan. Het rare is dat deze aanvraag bij de gemeente pas gedaan wordt als de verkoper en koper het eens zijn over de aankoop en niet direct op het moment dat de woning te koop wordt aangeboden.

Hoe ga je te werk:

1. Maak allereerst een afspraak met de makelaar of verkoper en plan tijdens je bezoek in Zweden verschillende bezichtigingen, zodat je niet voor één huis helemaal naar Zweden hoeft te komen. Deze afspraak kun je via e-mail maken, maar het handigste is om de makelaar te bellen of te faxen. Weet je meteen of hij zich in het Engels of Duits verstaanbaar kan maken. Maak van te voren een lijstje met vragen. Het komt voor dat een huis een bepaalde bezichtigingdag heeft en dan wordt het moeilijk om op een andere dag een bezichtiging te regelen. Maar als er niet al te veel andere gegadigden zijn is dat vaak wel te doen.
2. Let tijdens de bezichtigingen goed op onderhoudsvergende onderdelen van het huis en de bijgebouwen. Hoe is de ventilatie van het huis? De meeste oudere huizen hebben een fundering van stenen met ventilatiegaten en om een goede trek te hebben onder het huis is het noodzakelijk dat deze gaten open blijven. Je moet als het goed is onder het huis door kunnen kijken en een ander lichtpuntje van minstens één tegenoverliggend ventilatiegat kunnen zien. Is er vochtschade? Hout wat op één plek meer verweerd is dan het omringende hout kan duiden op vochtschade. Ook is schimmel een schadelijk iets. Er bestaat "hussvamp" (huispaddestoel) die de hele balklaag van je huis opeet in no-time. Ook bestaat er in Zweden een boktor, die veel schade aan kan richten. Deze komt echter niet zo frequent meer voor in de gebieden boven de lijn Oslo-Stockholm.
3. Als je het huis van je dromen gevonden hebt kun je gaan onderhandelen over de prijs. Het is niet ongewoon om af te dingen en je kunt het altijd proberen. Het handigste is om te bedenken wat jij voor het huis over hebt. Een goede verstandhouding met de verkoper na de verkoop is vaak ook heel belangrijk in geval van vragen over onderhoud en alle voorzieningen die je later als je het huis betrekt zeker tegen zult komen.
4. Daarna wordt er een koopcontract opgesteld. Dit zijn in de regel standaard contracten, die vaak ook met een Engelse vertaling te verkrijgen zijn. In het koopcontract dient een bijvoegsel te zitten waarop de verkoper alle hem bekende gebreken aan het huis vermeldt. Ook kun je van te voren een boendekalkyl op laten maken. Hierin wordt een berekening gemaakt van je inkomsten en je uitgaven voor hypotheek, exploitatiekosten (Zie Driftkostnad) en belastingen en hoeveel je dan aan het eind van de maand nog over hebt om van te leven. Zorg er ook voor dat eventuele mondelinge afspraken in het koopcontract vermeld worden. Lees het contract goed door en zorg dat je alles begrijpt waar je voor tekent. Een goede aanbeveling is om bijvoorbeeld een bureau als ZwedenAdvies in te schakelen om de hele administratieve rompslomp van je over te nemen. Zij staan je dan bij bij de hele aankoop.
5. Na ondertekening dien je een aanbetaling te doen van 10% van de koopsom. Zorg dat je van te voren met je bank afgesproken hebt dat dit telefonisch gedaan kan worden vanuit Zweden. Want pas als de handtekeningen gezet zijn en de aanbetaling binnen is, is het huis van jou. Tot die tijd is de verkoper gerechtigd om met ieder ander in zee te gaan.
6. Op de overnamedatum word je meestal samen met de makelaar en de verkoper uitgenodigd op de bank. Hier wordt dan de aflossing van de verkopers hypotheek, een eventuele nieuwe hypotheek voor jou, de definitieve betaling van de koopsom en de sleuteloverdracht afgehandeld. Je ontvangt dan tevens de koopbrief, die garandeert dat jij nu de eigenaar bent van de nieuwe woning. Met deze koopbrief zul je je aan moeten melden voor lagfart (kadasterregistrering). Op de overnamedag dient het huis schoon opgeleverd te worden.

Kosten
Aan het kopen van een huis zijn een aantal kosten verbonden:
- Kadasterregistrering kost 1,5% van de koopsom
- Registrering hiervan bij de rechtbank kost SEK 825
Deze kosten worden vaak tegelijk met de koopbrief afgehandeld.

Bij het afsluiten van een hogere hypotheek zullen (vaak na een taxatie) nieuwe pandbrieven worden opgesteld. De kosten hiervan zijn 2% van de verhoging plus SEK 325 administratiekosten. Eventuele taxatiekosten komen ook voor jouw rekening.

Verder moet je rekenen op aansluitkosten voor de telefoon. Ook voor de stroomnetwerkaansluiting betaal je een vast bedrag. Deze verschilt per aanbieder.

Hypotheek
Ook als buitenlander kunt u bij aankoop van een huis in Zweden een hypotheek krijgen. De hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen, is behalve van uw inkomen ook afhankelijk van de waarde van de zogenaamde pantbrev (pandbrief) die op het huis rust. U kunt hierover navraag doen bij de makelaar.
Zweedse banken kennen minder hypotheekproducten dan Nederlandse. De hypotheekrente verschilt niet veel met die in Nederland en is voor ca. 30% aftrekbaar van de belasting. Als u in het bezit bent van een persoonsnummer dan kunt u meestal een hypotheek krijgen tot 75% van de waarde van het onroerend goed en voor de resterende 25% dient u een zogenaamde tophypotheek met een hoger rentepercentage af te sluiten. Soms is het mogelijk om de 10% aanbetaling ook al mee te nemen in de hypotheek.
Als u geen inkomen hebt is het ook in Zweden moeilijk om een hypotheek te krijgen. Het is wel mogelijk om op basis van eigen spaargeld een hypotheek te krijgen, mits er in de toekomst zicht is op vaste inkomsten. Als u naast een hypotheek voor uw woonhuis ook een financiering nodig hebt om een eigen bedrijf op te kunnen starten dan moet u een ondernemingsplan overleggen om de hypotheek te kunnen krijgen. De bank zal bij het verstrekken van een hypotheek rekening houden met factoren, zoals inkomen, waarde van het huis en het eigen vermogen van de aanvrager.

Een Nederlandse hypotheek krijgen van een voor een object in Zweden, is erg lastig, om niet te zeggen onmogelijk. Hoewel Zweden ook deel uitmaakt van de EU, is het voor Nederlandse banken een te groot risico om een hypotheek te verstrekken voor objecten die in het buitenland staan. Dit heeft te maken met het feit dat een Nederlandse bank erg moeilijk beslag kan leggen op een object in Zweden wanneer u niet aan uw financiële verplichtingen voldoet.

Makelaar
Het kopen van een huis via een makelaar is heel handig, maar niet noodzakelijk. De voordelen van een makelaar zijn dat deze je kan begeleiden in het hele koopproces, hij kan je helpen met verzekeringen en notarishandelingen verrichten. Als koper heb je geen makelaarskosten in Zweden, want de verkoper neemt dit allemaal voor zijn rekening. In het algemeen hebben de makelaars in Zweden een beter imago dan in Nederland. Je kunt voor ondersteuning ook een gespecialiseerde Nederlandssprekende bureau inschakelen die je kan begeleiden in je huizenjacht en de verdere afwikkeling ervan. Dit is een groot voordeel voor diegene die de taal nog niet zo eigen zijn en niet goed op de hoogte zijn van de eigenaardigheden die bij het kopen van een huis komen kijken. Een gespecialiseerd bemiddelingsbureau is bijvoorbeeld ZwedenAdvies , die hiervoor een Woonhulp-pakket heeft samengesteld. Middels diverse mogelijkheden bepaald u zelf waar u hulp kunt gebruiken bij uw zoektocht, de afhandeling van de bezichtiging en de koop van uw nieuwe woning of bedrijf.

Een huis kopen kan je ook privé afhandelen. Maar zowel via de makelaar als privé dien je goed je contract door te lezen voordat je iets tekent.

Woordenlijst

A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Å   Ä   Ö

A

Amortering
Periodieke afbetaling van een hypotheek, hiertoe wordt niet de rente gerekend. Een lineaire afbetaling gebeurt in delen van een steeds gelijkblijvend bedrag.

Amorteringsfrihet
Tijdsbestek waarin je je hypotheek nog niet hoeft af te betalen.

Amorteringstid
Tijdsbestek waarin je je hypotheek moet afbetalen.

Andelslägenhet
Appartement waarover je kan beschikken aan de hand van het eigenarenaandeel wat je bezit. In geval van een vakantiewoning kan dat bijvoorbeeld een bepaald aantal weken per jaar zijn.

Anläggningssamfällighet
Groep van gebouwen die gezamelijk gebruik maken van een gemeenschappelijke installatie die gebouwd is volgens de installatiewet. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan het delen van een waterbron.

Annuitet
Constant bedrag wat een hypotheeknemer in termijnen betaalt en wat bestaat uit een aflossingsdeel en een rentedeel.

Annuitetslån
Hypotheek warbij het te betalen deel over de hele looptijd gelijk blijft. In het begin betaal je dan meer rente en minder aflossing. Als daarna het rentedeel daalt stijgt het aflossingsdeel.

Ansvarsbesiktning
Bezichtiging van een gebouw warbij wordt vastgesteld wie aansprakelijk is voor eventuele gebreken.

Arrende
Ter beschikking stellen van een stuk grond tegen betaling (pacht). Ook kan dit woord betekenen het bedrag wat er uiteindelijk betaald wordt. In Zweden is het ook wel gebruikelijk dat je een stuk land pacht in ruil voor het onderhouden ervan. In een Arrendekontrakt moet een tijdsperiode genoemd worden dat het contract geldig is, anders heet dit een Servituut en dit geldt levenslang.

Avgäld
Bedrag om gebruik te mogen maken van andermans grond.

Avgäldsperiod
Periode dat de afgifte verschuldigd is voor het beschikbaar stellen van het stuk grond.


B

Besiktning
Bezichtiging die verplicht is voor de huiskoper voordat hij besluit het huis te kopen. Deze bezichtiging wordt uitgevoerd door een kundig persoon die vast kan stellen of een huis gebreken heeft en in hoeverre een huis renoveringsbehoeftig is.

Biarea
Ruimte in aansluiting tot het woonhuis, bijvoorbeeld een kelder, garage, voorraadruimte, etc.

Bindningstid
Periode waarin de rente en aflossing voor een hypotheek vastliggen.

Boarea
Ruimte om te wonen, bijvoorbeeld woonkamer, slaapkamers, keuken, etc.

Boendekostnad
Totale kosten die gemaakt worden om het huis te bewonen. Dit is het totaal van alle kosten voor elektriciteit, stookkosten, verzekeringen, onderhoud, gemeentelijke kosten, maar ook kosten van de rente en aflossing voor de hypotheek.

Borgen
Verbintenis voor personen die borg staan voor jouw hypotheek.

Borgensman
De persoon (fysiek of juridisch) die borg staat voor iemands anders schuld (hypotheek).

Borgenär
Vorderingseigenaar, bijvoorbeeld de hypotheekverstrekker.

Bostadsförening
Vereniging die zorg draagt voor de woningen van zijn leden. Dit is een oude vorm die tegenwoordig niet meer gestart kan worden. Tegenwoordig moet dit een Bostadsrättförening heten.

Bostadsinstitut
Kredietverstrekker voor onder andere nieuw- en ombouw of voor koop van gebouwen of woonrechten.

Bostadsrätt
Recht van een lid van een bostadsrättförening om zonder tijdsbegrenzing gebruik te mogen maken van een (deel van een) huis wat in eigendom is van de vereniging.

Bostadsrättsförening
Vereniging die gebouwen ter beschikking stelt aan haar leden.

Bottenlån
een hypotheek met pandbrieven als zekerheid die gewoonlijk tot 70% van de koopwaarde bedraagt.

Bruttoarea
Meetbaar perceel, afgegrensd door wegen of op een andere manier meetbaar.

Bundet lån
Hypotheek waarvan de looptijd is ingedeeld in verschillende periodes. Elke periode heeft zijn eigen rentevastlegging. Vergelijk ook Räntebindningsperiod en Vilkorsperiod.

Bygglov
Vergunning voor het bouwen, neerhalen of veranderen van delen van het perceel of gebouwen daarop. Deze wordt uitgegeven door de Bouwafdeling (Byggnadsnämnd) in de gemeente.

Byggnad på ofri grund
Gebouw die niet bij het gekochte gebouw hoort.

Byggnadsarea
De ruimte die wordt ingenomen door gebouwen.

Byggnadstillbehör
Vaste inrichting en anders wat bij het gebouw hoort en bestemd is voor permanent gebruik. Bijvoorbeeld wasmachine, droger, stookinstallatie, etc.

Byggnadstyp
Indeling van gebouwen voor de taxering van het gebouw. Bijvoorbeeld een vrijstand huis, huurhuis, garage, bijgebouw, etc.

D

Dolda fel
Gebreken in het huis die nog door de koper als de verkoper ontdekt zijn en waarvoor de verkoper aansprakelijk is (verborgen gebreken).

Driftskostnad
Kosten voor het bewoonbaar houden van een huis. Bijvoorbeeld verwarming, elektriciteit, vuilophaal, wegonderhoud, verzekering etc. Een makelaar is verplicht dit te vermelden op het koopcontract.

E

Effektiv ränta
Het samengevoegde bedrag van rentes en andere kosten die aan de lening verbonden zijn zoals administratie- en afschrijvingskosten uitgedrukt in een jaarlijks rentepercentage voor de hypotheek. Op deze manier kunnen diverse hypotheken en hypotheekvormen onderling vergeleken worden.

Ekonomisk plan
Een economisch beeld van heden en toekomst van een bostadsrättförening. Wanneer de economische omstandigheden veranderen zal er ook een nieuw plan geschreven dienen te worden.

Exekutiv försäljning
Dwangmatige verkoop van gebouwen of losse eigendommen. Dit kan gebeuren dor middel van een veliling of onderhandse verkoop.

Expropriation
Situatie wanneer een gemeente of de staat via een bepaalde wet iets opeisen, bijvoorbeeld een huis om op die plek een weg aan te leggen.

F

Fast egendom
Alle grond en watergebieden in een bepaald gebied. Deze worden ingedeeld in onroerende goederen (fastigheter).

Fastighet
Een bepaald perceel met of zonder bebouwing erop. Een fastighet heeft een bepaald codekenmerk die vastgelegd ligt in het fastighetsregister als een zelfstandig wettige eenheid.

Fastighetsskatt
Onroerende zaakbelasting, welke varieert voor verschillende onroerende goederen. In de meeste gevallen 1% van de getaxeerde waarde van alle bebouwing en grond.

Förköpsrätt
Recht van de betreffende gemeente om de rol van de koper in het koopproces over te nemen. Geld in gevallen van de koop van onbebouwd terrein of grond groter dan 3000 m 2 . In deze gevallen zal de gemeente in ieder geval gepolst moeten worden of zij interesse in het betreffende perceel hebben.

Förtidsinlösen
Het inlossen van een hypotheek voordat de aflossingperiode afgelopen is. Vaak zitten hier boetes aan gekoppeld.

G

Gravationsbevis
Een door de registreringsinstantie uitgegeven bewijs waarin alle zaken betreffende het onroerende goed beschreven staan, zoals de eigenaar, servituten (zie daar), etc.

Grundavgift
In het economische plan aangegeven verdeling van eventueel kapitaal van de bostadrättsförening over de geldende bewoningsrechten van de leden.

Gäldenär
Hypotheeknemer.

H

Handpenning
Dat deel van de koopsom wat de koper aanbetaald om de koop zeker te stellen. Dit gebeurt bij tekening van het koopcontract en bedraagt in de meeste gevallen 10% van de koopsom.

Hypotekslån
Zie Bottenlån.

I

Inskrivningsbevis
Bewijs van inschrijving welke wordt uitgegeven bij inschrijving in het onroerende zaakregister

Inskrivningsmyndighet
Instantie die zich bezighoudt met het onroerende zaakregister.

Inskrivningsregister
In het onroerende zaakregister staat vermeld wie de eigenaar is van het onroerende goed en wat zich daarop bevindt en wat ermee verbonden is.

Inteckning
Registrering van onroerend goed bij het registreringsregister. Hiermee kunnen pandbrieven en een gravitationsbevis uitgegeven worden. Om pandbrieven te registreren worden 2% van de pandbrievens som plus administratiekosten in rekening gebracht. De inteckning wordt meegenomen door een eventuele toekomstige koper.

J

Jordabalken
Wetboek waarin het grondbezit geregeld is.

Jordabalksbesiktning
Bezichtiging van het onroerend goed om te voldoen aan de onderzoeksplicht van de koper.

K

Kontantinsats
Verschil tussen de koopprijs en het bedrag wat men aan hypotheek (over)neemt.

Konvertering
Wijziging van een hypotheek.

Kreditprövning
Onderzoek naar de kredietwaardigheid van de hypotheekaanvrager. Hierin worden de afbetalingsmogelijkheden en de waarde van het onderpand onderzocht.

Köpebrev
Een in dezelfde vorm als het koopcontract opgesteld bewijs dat de koopsom betaald is.

Köpekontrakt
Koopcontract ondertekend door zowel de verkoper als de koper. Het zal in ieder geval de volgende punten moeten vermelden: koopsom, inhoud van het te kopen onroerend goed, overdrachtsdatum, wijze van betaling, lijst met gebreken aan de gebouwen en wat de verkoper aan losse eigendommen wil achterlaten c.q. wil overdoen.

Köpeskilling
Koopsom van het onroerende goed inclusief alle kosten.

L

Lagfart
Inschrijving als eigenaar van het gekochte onroerend goed.

L
agfartsbevis
Eigendomsbewijs uitgegeven door de inschrijvingsinstantie.

Lagfartskostnad
Een belasting (vergelijkbaar met de Nederlandse "kosten koper"). Bedraagt 1,5% van de koopsom (of van de taxatiewaarde als deze hoger is dan de koopsom) plus SEK 850 administratiekosten.

Likvid
Betaling.

Likvidavräkning
De uiteindelijke afrekening van een koopcontract tussen de verkoper en koper. Hierin wordt de wijze van betaling weergegeven, bijvoorbeeld een kontante betaling of een overname van de hypotheek van de verkoper.

Likviddag
De dag dat de betaling van de koopsom voldaan moet zijn.

Lös egendom
Alle losse eigendommen zoals auto´s, meubels, waardepapieren verbonden aan het huis en bewoningsrechten.

M

Marknadsvärde
De meest waarheidsgetrouwe prijs van een onroerend goed bij verkoop op de openbare markt onder normale omstandigheden.

Månadsavgift
Maandelijkse termijnen van de jaarlijkse bijdrage voor het bewoningsrecht.

N

Nominell ränta
Rente zonder rekening te houden met vergoedingen, inflatie, etc.

Nyttjanderätt
Huur, pacht of anders recht om gebruik te maken van andermans eigendom.

O

Ofri grund
Aanduiding die aangeeft dat een gebouw op gepachte grond staat.

P

Pant
Vast of los eigendom wat als borg gesteld wordt voor bijvoorbeeld een hypotheek.

Pantbrev
Pandbrieven kunnen worden uitgegeven na intekening op een onroerend goed en kunnen gebruikt worden als onderpand voor een hypotheek. Pandbrieven volgen het onroerende goed onafhankelijk wie de eigenaar is. Tegenwoordig worden de meeste pandbrieven digitaal geregistreerd, want anders moet je erg zuinig zijn op deze papieren. Nieuwe pandbrieven kunnen worden uitgegeven bij een hogere taxatiewaarde van het huis en als je een hogere hypotheek wilt hebben. Kosten hiervoor bedragen 2% van het te verhogen bedrag plus administratiekosten.

Pantförskrivning
Een schriftelijke verklaring waarin de pandbrieven gekoppeld worden aan een bepaalde hypotheek.

Panträtt
Recht van de kredietverstrekker om bij wanbetaling het onderpand op te eisen.

Pantsättning
Schriftelijke overhandiging van een borg als zekerheid voor een hypotheek.

R

Rak amortering
Aflossing met een gedurende de hele looptijd gelijkblijvend bedrag.

Realränta
Nominale rente inclusief eventuele koopkrachtverandering gedurende een bepaalde periode.

Revers
Schuldbrief die de bepalingen en de grootte van een hypotheek aangeeft.

Räntebidrag
Bijdrage van de staat om een deel van de rentekosten te dekken in geval van nieuwe en gerenoveerde permanent bewoonde huizen.

Räntebindningsperiod
Bepaalde periode waarbij de rente van de hypotheek of een deel daarvan vastgelegd wordt.

Räntesats
Grootte van de rente uitgedrukt in het percentage van de actuele schuld.

Ränteskillnadsersättning
Vergoeding die de hypotheekverstrekker kan innen als een hypotheek met een vaste rente voortijdig ingelost wordt. Deze vergoeding dekt het renteverlies wat de hypotheekverstrekker hierdoor oploopt.

Rörlig ränta
Alternatief voor een vast rentepercentage. Deze rente is afhankelijk van de op de markt geldende rente en kan met onmiddelijke ingang veranderen.

S

Serielån
Hypotheek waarbij de aflossing vermeerderd volgens een van te voren bepaald tijdspad.

Servitut
Gebruikersrecht tussen verschillende onroerende goederen. Bijvoorbeeld het recht van het ene onroerende goed om gebruik te maken van een waterbron die gesitueerd is op de grond van een andere onroerend goed. Of zoals in Nederland wel bekend het recht van overpad. In tegenstelling tot een Arrende wordt in een Servitut geen einddatum genoemd en gaat deze automatisch mee naar de nieuwe eigenaar van een onroerend goed. Servituten die liggen op het onroerend goed dienen in het koopcontract vermeld te worden.

Skuldebrev
Schriftelijke bevestiging van een openstaande schuld.

Småhus
Woonhuis met maximaal twee appartementen.

Säkerhet
Vast of los eigendom of borg die een hypotheeknemer afgeeft om de risico´s voor de hypotheekverstrekker te verminderen.

T

Taxeringsvärde
Waarde van een onroerend goed die vastgesteld wordt door een onroerende zaakbelastinginstantie. De taxeringswaarde zal ongeveer 75% van de gemiddelde marktwaarde bedragen.

Tillträdesdag
De dag waarop de koper het huis zal betreden en daarmee alle verantwoordelijkheden voor het onroerende goed zal overnemen. Vaak wordt op die dag ook het volledige koopbedrag betaald aan de verkoper.

Tomträtt
Gebruikersrecht van een onroerend goed voor een onbepaalde tijd en met een bepaald doel. Wordt gewoonlijk uitgegeven door de staat of gemeente tegen vergoeding van een jaarlijkse afgifte (tomträttsavgäld).

Topplån
Dat deel van de hypotheek wat in de regel bovenop het bottenlåndeel (70%) komt. Hiervoor wordt vaak een hoger rentepercentage in rekening gebracht.

U

Underhåll
Maatregelen om de oorspronkelijke functie van een gebouw te behouden.

Undersökningsplikt
Voordat een koper een huis koopt dient hij volgens de wet de staat van het te kopen object te onderzoeken. Dit kan je zelf doen, maar ook laten uitvoeren door een erkend bezichtigingexpert. Hij zal dan kijken naar eventuele gebreken en renoveringsbehoefte. Vaak wordt echter niet de staat van de elektriciteit en waterleiding meegenomen in deze bezichtiging. Maar wel wordt bijvoorbeeld de staat van eventuele vochtschade gecontroleerd.

Upplysningsskyldighet
Voor de koop moet de verkoper de koper inlichten over gebreken die in het huis aanwezig zijn. Deze dienen ook in het koopcontract vermeld te worden.

V

Värdering
Taxering van een onroerend goed door een daarin gespecialiseerde expert bij een verkoop of aanschaf van een hogere hypotheek..

Värdeutlåtande
Uitspraak over de door een expert vastgestelde taxeringswaarde.

Å

Årsavgift
Totale som van de kosten voor het runnen van de bostadrättsförening opgedeeld per bewoningsrecht.

Ä

Ägarhypotek
Door het aflossen van de hypotheek ontstane deel van de pandbrieven of borg wat niet meer gebruikt hoeft te worden als onderpand voor de betreffende hypotheek.

Ö

Överhypotek
Overwaarde die gebruikt kan worden voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Övertagande
Nieuwe hypotheeknemer die de geldende betalingsvoorwaarden van een al lopende hypotheek overneemt.


 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

  
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer