Zweden Emigratie

Emigreren naar ZwedenLeven in ZwedenWonen in ZwedenWerken in ZwedenReizen naar en verblijf in ZwedenProjecten in ZwedenLinks over ZwedenNog meer informatie over Zweden
 

 
Links (klik op de vlag)

ZwedenAdvies, emigreren, wonen en werken in Zweden

 

Belastingdienst
Skattetabellen
Wegenbelasting

Skatteverket

 

Emigreren naar Zweden

De Jong Verhuizingen

Van Rooijen Verhuizingen

Oostland Verhuizingen

 

 
Belastingen  

Het blijft altijd een dilemma of u direct na uw verhuizing over moet stappen op het Zweedse belastingstelsel of dat u een aanvraag doet om het jaar dat u verhuist nog in Nederland belastingplichtig te blijven. Dit is voor iedereen verschillend. Uitvoerige informatie is te vinden op de site van de Belastingdienst .

De Zweedse belastingvormen verschillen niet zoveel met die van Nederland. Er zijn 5 verschillende belastingvormen: inkomstbelasting (inkomstskatter), loonbelasting voor de werkgever (löneskatter/arbetsgivaravgifter), BTW (moms), punktskatter en overige belastingsvormen.

 1. Inkomstskatten (inkomstenbelasting): deze bestaat uit zowel nationale als lokale inkomstenbelasting en een deel pensioenspremie. De lokale belasting varieert tussen de 27% en 35% en de nationale inkomstenbelasting tussen de 20% en 25%. Afhankelijk van uw inkomen. De lokale inkomstenbelasting kan per gemeente verschillen. Een globaal voorbeeld: bij 240.000 SEk (bruto) inkomsten per jaar betaalt u ongeveer 31% inkomstenbelasing. Bij meer dan
  413.200 SEK wordt het restant erboven belast med 20% en het gedeelte boven de 591.600 met 25% (jaar 2013). Dit betekent dat u voor inkomstjaar 2013 een inkomst mag hebben van 426.300 resp. 604.700 zonder staatsbelasting resp verhoogde staatsbeaslting te betalen. Dit heeft te maken met een zgn basisaftrek die iedereen mag toepassen.
  Gepensioneerden hebben een hogere basisaftrek en daar liggen de bedragen op 450.200 resp. 620.600 SEK.
  De kerkelijke belasting is een belasting die afgedragen wordt aan de Zweedse kerk (Svenska Kyrkan). Wenst u hieraan niet mee te betalen dan kunt u dit aangeven bij de gemeente. Dit scheelt ongeveer 1% van uw bruto inkomen. U betaalt echter altijd een begrafenisdeel dat de kosten van een uitvaart moet dekken.

  De eerste "31 %-belasting" verschilt nogal per kommun en het kan dus een groot verschil maken waar je gaat wonen. Een zoekmogelijkheid voor de specifieke gemeentelijke belasting voor elke gemeente is te vinden op de site van Skatteverket .

 2. Löneskatter: de werkgever betaalt ook een deel aan de belasting. Dit bedraagt ongeveer 33% van het uitbetaalde loon.

 3. Moms: de meeste artikelen en diensten zijn belast met 25 % BTW. Levensmiddelen, restaurant- en hoteldiensten zijn belast met 12%, terwijl boeken, kranten en personentransport belast is met 6 % BTW.

 4. Punktskatter zijn een belasting op bepaalde waren zoals benzine, stookolie, elektriciteit, bier, wijn, tabak, snus, reclame enz.

 5. De overige belastingen zijn onder andere

  • onroerende zaakbelasting (fastighetsskatt: bedraagt in de regel 0,75 % van de taxatiewaarde voor huizen ouder dan 10 jaar (voor nieuwbouw betaal je 0 tot 0,5 %). Hierbij geldt echter een maximum van SEK 6387 (2011) of 4% van het belastbaar inkomen.

  • verkoop eigen huis (na aftrek van alle kosten en verbouwingen wordt 22/30 van de winst over het huis belastbaar. Hierover dien je dus een percentage belasting te betalen. Voorbeeld:
   Verkoopprijs woning - aankoopbedrag - gemaakte kosten voor verbeteringen aan het huis - makelaarskosten = winst. Bij een winst van bijvoorbeeld 60.000 euro wordt dan 44.000 euro belastbaar. Uiteraard kun je dit weer verrekenen met andere kostenposten op je belastingaangifte.
   Bij verlies na verkoop kun je echter 50 % aftrekken. Koop je voor dat geld een duurder huis kun je meestal gebruiken maken van een uitstelregeling 

  • wegenbelasting (fordonskatt): dit is net als in NL afhankelijk van het gewicht van de auto. Per 1 juli 2006 is het wegenbelastingssysteem veranderd. Vanaf die datum worden nieuwe auto´s ingedeeld op basis van hun CO2-uitstoot. Zie onderstaande tabel voor een voorbeeld van de kosten (volledige lijst  ).

De belastingaangifte wordt in Zweden bijna geheel geautomatiseerd aangeleverd. Alle banken, kredietverstrekkers, werkgevers, uitkeringsinstanties, vakverenigingen en pensioenfondsen zijn verplicht om hun gegevens door te spelen aan de belastingen waardoor je een bijna geheel ingevulde belastingaangifte thuis gezonden krijgt. Makkelijker kunnen ze het niet maken....

Vanuit de staat worden er regelmatig belastingvoordelen gelanceerd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk (geweest) om geld terug te krijgen voor het vervangen van de huidige ramen door energiezuinige ramen, het inschakelen van geregistreerde klusbedrijven, installeren van zonnepanelen, aanschaffen van breedband, installeren van een milieuvriendelijke pelletsbrander, korting op werkkosten van uitbeste de werkzaamheden als klusbedrijven en huishoudingsdiensten etc.

Meer informatie over het Zweedse belastingstelsel is te vinden op de site van Skatteverket en in dit pdf-document .

 

NTI Cursus Zweeds
Cursus Zweeds

Jacobs Verhuizingen

  
Naar het begin
 
 

© 2005-2018     Laatst bijgewerkt op: 2-01-2020
Disclaimer